Acupunctuur vs Dry Needling

Veel cliënten hebben  hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een (fysio-)therapeut die pijnlijke punten in spieren meeneemt in de behandeling. Men noemt de behandeling van pijnpunten ook wel triggerpuntacupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS).

Bij dry needling is het gevoel vaak erg intens en pijnlijk, heftiger dan bij ‘gewone’ acupunctuur. Men kan zweterig worden of licht onwel, als de behandeling heftig is. Een pijnlijk en strak gevoel in de spier kan 1-2 dagen aanhouden.

De methode is “verwesterd”, maar komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Ah-shi punten

Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘daar is het, daar doet het pijn!’ Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

Kennis van acupunctuur is een noodzaak wanneer dit soort technieken worden gebruikt bij pijn behandelingen. Een klassiek opgeleid acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt tevens uw algemene energie. Daardoor kan uw acupuncturist inschatten of een triggerpuntbehandeling of dry needling verantwoord is. Zeker als uw energie niet optimaal is, kiest uw acupuncturist voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u (tijdelijk) een pijnpunt kwijt bent, maar dat ook de rest van uw energie verdwenen is.

Voor de behandeling van pijnpunten met acupunctuurnaalden bent u bij een goed opgeleide acupuncturist aan het juiste adres. Hij doet dit op verantwoorde en veilige wijze en met oog voor meer dan die punten alleen.